ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΛΕΣ

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις της ‘χολής’ (χοληδόχου κύστεως), ο ιατρός σας θα συστήσει χολοκυστεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη συμπτωματική χολολιθίαση (πέτρες στη ‘χολή’), τη χολοκυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της ‘χολής’), δυσκινησία του τοιχώματος της ‘χολής’ και άλλες. Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) χολοκυστεκτομή παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.

Η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω μιας τομής λίγων χιλιοστών, με χρήση ρομποτικού συστήματος (Robotic Single Site). Μετά από αντίστοιχη εκπαίδευση στο Στρασβούργο, ο Δρ.Σ. Χειρίδης συμμετείχε στην πρώτη παγκοσμίως Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς (εμφανή) Τομή που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στις αρχές του 2011 και αποτέλεσε τη βάση για την έναρξη των επεμβάσεων αυτών στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι σήμερα οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται μόνο από τη συγκεκριμένη χειρουργική ομάδα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατά τη ρομποτική ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα αφαιρέσεισυμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη ‘χολή’, και στη συνέχεια θα παρασκευάσει τα στοιχεία της (κυστικός πόρος, κυστική αρτηρία) και αφού τα αναγνωρίσει θα τα διαχωρίσει μεταξύ ειδικών κλιπ. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) θα αποκολλήσει σταδιακά τη ‘χολή’ από τη θήκη της μέσα στο ήπαρ. Η ‘χολή’ αφαιρείται από το τραύμα της οπτικής εντός πλαστικού σάκκου (endobag). Το τραύμα της οπτικής συρράπτεται και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

incisionless surgery

Χάρη στη Ρομποτική Χειρουργική, η Χειρουργική Χωρίς Τομή (incisionless surgery) αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα, αποκλειστικά από την ομάδα μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο Σ.Χειρίδης πραγματοποιεί την επέμβαση με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD και την AddOn πλατφόρμα Single Site μέσω τομής 9 χιλιοστών πουκρύβεται με πλαστική γύρω από την περιοχή του ομφαλού. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ιδίως για όσους θέλουν να αποφύγουν τις πολυάριθμες τομές της λαπαροσκόπησης και την πιθανότητα σχηματισμού ουλής.

 

Στη Ρομποτική Επέμβαση Μιας Τομής, τα εργαλεία εύρους λίγων μόλις χιλιοστών εισάγονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μιας μόνο τομής και χιάζονται στο σημείο εισόδου. Ο χιασμός αυτός αντιστρέφεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα ο Δρ.Χειρίδης να έχει το δεξί εργαλείο στο δεξί χέρι και το αριστερό στο αριστερό (αποκατάσταση εργονομίας). Μέχρι σήμερα αυτό ήταν αδύνατο με τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Έτσι, η επέμβαση πραγματοποιείται ομαλά με απόλυτο έλεγχο των εργαλείων και σταθερή κάμερα 3D,HD που στηρίζεται σε ρομποτικό βραχίονα. Η απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου είναι στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας και διευκολύνει τον χειρουργό να πραγματοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια κάθε βήμα της επέμβασης. Στη φαρέτρα των εργαλείων Single Site προστέθηκε πρόσφατα η διπολική διαθερμία (bipolar coagulation) η οποία ‘λύνει’ κυριολεκτικά τα χέρια του χειρουργού ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως λχ σε βαριά φλεγμονή της χολής (οξεία γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα).

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Single Site δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επέμβαση, ενώ τελευταία η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ότι η συγκεκριμένοι ασθενείς δεν παραπονούνται μετεγχειρητικά για ενοχλήσεις από το αέριο (διοξείδιο) που διοχετεύεται στην κοιλιά, όπως συμβαίνει στην κλασσική (συμβατική) λαπαροσκόπηση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τιςχαμηλότερες πιέσεις αερίου που απαιτούνται στη Ρομποτική Χειρουργική καθώς το κοιλιακό τοίχωμα στηρίζεται σταθερά από τους πανίσχυρους ρομποτικούς βραχίονες.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μιας Τομής (Robotic Single Site Cholecystectomy) συνήθως παίρνουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες χωρίς καμία απολύτως ενόχληση και ουσιαστικά “χωρίς τομή”.

Επόμενο : ‘ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ’

Προηγούμενο : ‘ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ’

 

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων. 

Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική. 

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στοπανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course, Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ. 

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA. 

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia. 

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).  

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com