Ο Σ.Κ. Χειρίδης κατάγεται από την Κύπρο, από το Καϊμακλί της Λευκωσίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1994 από το Α΄Λύκειο Κηφισιάς με γενικό βαθμό 19 και 13/15. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Charles της Πράγας στην αγγλική γλώσσα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε ως βοηθός των εργαστηρίων Ανατομικής και Φυσιολογίας .
Ως ειδικευόμενος Χειρουργός εργάστηκε στο  Νοσ. Παίδων«Π&Α Κυριακού», στο Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς»και στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Στη Β’ Χειρουργική Κλινική μαθήτευσε πλάι στον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Η.Παναγιωτίδη και εκπαιδεύτηκε σε όλο το εύρος των κλασσικών «ανοικτών» επεμβάσεων της Χειρουργικής, απέκτησε εμπειρία στην Επείγουσα χειρ/κή και στην αντιμετώπιση Τραύματος και έλαβε τη βασική εκπαίδευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Kατά το rotation της ειδικότητας απέκτησε εμπειρία στην Παιδοχειρουργική (Διευθ: Θ. Αϊβάζογλου) στη χειρουργική Θώρακος (Διευθ: Γ.Αντύπας) και στη Γυναικολογική Χειρουργική (Διευθ: Π.Παϊσιος).

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής (Διευθ:Κ.Κωνσταντινίδης) και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση, τη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικά μαθήματα σε διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα αναφοράς (Στρασβούργο, Νίκαια, Γκροσέτο, Μιλάνο, Βουκουρέστι, Κλουζ-Ναποκα, Πράγα) και στα πλαίσια διεθνών συνεδρίων στην Ευρώπη (Αθήνα, Σεβίλλη, Πόρτο, Παρίσι, Βιέννη) και στην Αμερική (Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Ντιέγκο, Σικάγο, Λος Άντζελες, Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Μπουένος Αϊρες). Μαζί με τον δάσκαλό του Δρ.Κωνσταντινίδη, τον Ιανουάριο 2011, εκπαιδεύθηκαν πρώτοι στη Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής παγκοσμίως στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.
Ο Δρ.Χειρίδης ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc). Το 2016, μετά από πολυετή εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποίησε πάλι με υποτροφία στο Ερευνητικό Κέντρο της εταιρείας ΕΛΠΕΝ (Διευθυντής Ερευνητικού: Α.Παπαλόης), παρουσίασε τη διδακτορική διατριβή του για τον τίτλο “Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) ” και έλαβε παμψηφεί “Άριστα” από την 7μελή επιτροπή (καθηγ. Γ.Ζωγράφος). Για το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο έλαβε τιμητική πρόσκληση να μιλησει σε διεθνές συνέδριο στη Λιλ της Γαλλίας (2017). Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων και συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), της Παγκόσμιας Εταιρείας Χειρ/κής Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νοσημάτων (IFSO) και του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS). Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011. Στη διεθνή συνάντηση ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής SRS 2012 στις ΗΠΑ, έλαβε το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Δεξιοτήτων με Εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgery Simulation Olympics) και ως μέλος της ομάδας Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών παρέλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο.
Σήμερα εργάζεται ως Γενικός Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) και συνεργάζεται με τον πατέρα του, γυναικολόγο Κ.Σ.Χειρίδη, τον αδερφό του, γυναικολόγο Π.Κ.Χειρίδη και τη σύζυγό του, παιδίατρο Κ.Κουλουφάκου‐Γρατσία.

Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο μέλλον της Χειρουργικής Τεχνολογίας, στα Μικρορομποτικά Συστήματα, στη Διεγχειρητικής Πλοήγηση με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality Robotic Surgery) και στη Μεταβολική Χειρουργική (Χειρουργική Σακχαρώδους Διαβήτη).

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com