ΜAΣΤΟΣ

Οι μάζες μαστού αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά και να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στον μαστό, αλλαγές στη θηλή ή στο δέρμα της περιοχής. Μία μάζα μαστού μπορεί να γίνει αντιληπτή η και να μη γίνει αντιληπτή από την ασθενή – ο φυσιολογικός μαστικός ιστός δίνει την αίσθηση πολλαπλών μαζών σε ορισμένες γυναίκες ενώ κάποιες μάζες είναι πολύ μικρές ή βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα στον μαστό για να ανιχνευθούν με τη ψηλάφηση. Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος και η μαγνητική μαστού μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιες μάζες ακόμα κι αν αυτές δεν είναι ψηλαφητές. Σε περισσότερες από 90% των περιπτώσεων, οι μάζες αυτές αφορούν σε καλοήθη νόσο του μαστού, δηλαδή σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων που δεν είναι καρκίνος. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας και σε συννενόηση με το Τμήμα Μαστού του νοσοκομείου μας, η ομάδα μας μπορεί να προβεί σε αφαίρεση της μάζας με χρήση RF, με μεγάλη μεγέθυνση και με τεχνικές ογκοπλαστικής για βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Αναλόγως τα αποτελέσματα της ταχείας ιστολογικής εξέτασης, η ομάδα μας διαθέτει εμπειρία να συνεχίσει σε ανίχνευση και αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα με χρήση ραδιοισοτοπων. Συνήθως η αντιμετώπιση σταματά εδώ και η ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα χωρίς μεγάλες τομές και χωρίς ταλαιπωρία. Εκτενής εμπειρία υπάρχει και με τη ριζική μαστεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης όταν και εφόσον υπάρχει ένδειξη για την επέμβαση αυτή.

Εάν σας απασχολεί κάποιο πρόβλημα με τον μαστό σας, θα πρέπει να εξεταστείτε άμεσα από τον Δρ.Σάββα Χειρίδη για να διαπιστώσετε αν χρειάζεται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος.

Ο Δρ.Χειρίδης ήρθε νωρίς σε επαφή με τη χειρουργική του μαστού εξαιτίας του πατέρα του γυναικολόγου Κωνσταντίνου Χειρίδη. Συγκεκριμένα η πρώτη επέμβαση που παρακολούθησε, σε ηλικία 17 ετών αφορούσε σε ευμεγεθες απόστημα μαστού στο νοσοκομείο ΗΡΑ, στον Χολαργό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε την τύχη να κάνει κλινικές στο κέντρο αναφοράς για την Πλαστική & Επανορθωτική Χειρουργική στη Τσεχία ( Královské Vinohrady University Hospital) όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εμπειρία στην αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις για καρκίνο μαστού. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύθηκε από τον χειρουργό Ηρακλή Παναγιωτίδη και τους επιμελητές της Β’Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών (Γ.Γεννηματάς) στις βιοψίες μαστού και στην τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης. Ο ιατρός διεύρυνε πολύ τις γνώσεις του στη χειρουργική ογκολογία μαστού στα πλαίσια του μεταπτυχιακού Ελάχιστα Τραυματικής Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Δρ.Τσιγκρής, Δρ.Νικητέας). Μετά την ειδικότητα εργάστηκε επί 11 έτη στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και τελειοποίησε την τεχνική του τόσο στην τροποποιημένη μαστεκτομή με χρήση μεγεθυντικών φακών, τη χρήση λεπτών μεταλλικών κλιπ, όσο και την ανίχνευση του φρουρού λεμφαδένα με ραδιοϊσότοπα, κοντά στον διευθυντή χειρουργικής Δρ.Κ.Κωνσταντινίδη και τη χειρουργό μαστού Κ.Αναστασάκου. Το 2007 δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα checklist για τον καρκίνο του μαστού για χρήση στην κλινική που εργαζόταν και την παρουσίασε σε πολλαπλά συνέδρια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το 2009 ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Απεικονιστικών Εξετάσεων για Χειρουργούς Μαστού του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, στο Σικάγο. Ο Δρ.Χειρίδης έχει στενή συνεργασία με το Τμήμα Μαστού και την Ογκολογική Ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και συγκαλεί συχνά συμβούλια πολλαπλών ειδικοτήτων για σύνθετα περιστατικά χειρουργικής του μαστού. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής. Οι ασθενείς με προβλήματα μαστού δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com