Βρείτε ερωτήσεις στα θέματα λαπαροσκοπικής ρομποτικής απο τον Ιατρό Σάββα Χειρίδη.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αφορά στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω πολύ μικρών τομών στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της κάκωσης του κοιλιακού τοιχώματος. Μέσω των τομών αυτών εισάγονται τα ενδοσκοπικά εργαλεία και ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) που μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς μεγεθυσμένη σε μεγάλες οθόνες υψηλής ευκρίνειας (μόνιτορ).

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι : μικροτέρες τομές, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και λιγότερες επιπλοκές από το τραύμα (διαπύηση, κήλη), βραχύτερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στη δουλειά.

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (state of the art) στη χειρουργική. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η ρομποτική φέρνει για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μεταξύ χειρουργού και ασθενούς.
Το χειρουργικό ρομπότ αποτελείται από την κονσόλα χειρισμού και τους ρομποτικούς βραχίονες.

Ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά στην κονσόλα απ’ όπου μπορεί να βλέπει τρισδιάστατα στο εσωτερικό της κοιλιάς με ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και να ελέγχει τους βραχίονες και τα ρομποτικά εργαλεία με ειδικά χειριστήρια (masters). Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση (υψηλής ευκρίνειας/high definition) του εγχειρητικού πεδίου και η μεγάλη ευχέρεια (7 βαθμοί ελευθερίας) κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, που μοιάζουν με αυτές του «ανθρώπινου καρπού» (endowrist instruments) και προσφέρουν χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας σε στενές κοιλότητες της κοιλιάς.

Επίσης διευκολύνεται σημαντικά η ενδοκοιλιακή συρραφή, ενώ ο έλεγχος της επέμβασης περνά εξ’ ολοκλήρου στον χειρουργό.
Καθημερινά αυξάνονται οι ήδη πολυάριθμες ενδείξεις της ρομποτικής τηλεχειρουργικής στην καρδιοχειρουργική, στην ουρολογία (αξιοσημείωτη εξάπλωση των ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών), στη γενική χειρουργική, στη γυναικολογία και τη παιδοχειρουργική.

Σήμερα, εξειδικευμένοι χειρουργοί στη Βασική και Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση μπορούν και πραγματοποιούν όλες σχεδόν τις επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Αυτές περιλαμβάνουν: την αποκατάσταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και οισοφαγίτιδας, την αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου, την αφαίρεση όγκων του οισοφάγου και του στομάχου, τις επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας (ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, επιμήκης γαστρεκτομή, γαστρική παράκαμψη), επεμβάσεις λεπτού – παχέος εντέρου και ορθού για καλοήθεις (εκκολπωματίτιδα, σκωληκοειδίτιδα) και κακοήθεις περιπτώσεις (καρκίνος εντέρου), αφαίρεση χολής μέσω Μιας Τομής, επεμβάσεις σπληνός- παγκρέατος, επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης (βουβωνοκήλης ή κοιλιοκήλης, ομφαλοκήλης), λύση πυελικών συμφύσεων και αντιμετώπιση χρόνιου πόνου και άλλες. Ρομποτικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επίσης ο καρκίνος του προστάτη και οι καλοήθεις και κακοήθεις γυναικολογικές βλάβες.

Σήμερα, μια έμπειρη λαπαροσκοπική ομάδα δεν έχει αντενδείξεις για να αντιμετωπίσει κάποιον ασθενή λαπαροσκοπικά. Οι αντενδείξεις είναι οι ίδιες με τις οποίες ο ασθενής δεν θα μπορούσε να χειρουργηθεί ούτως ή άλλως (λχ αν δεν μπορεί να πάρει νάρκωση ή αν θεωρείται πολύ υψηλού καρδιολογικού κινδύνου). Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορούν να μπουν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία (να υπάρχει έστω λίγος χώρος κάτι που δεν είναι εφικτό όταν αντιμετωπίζεται μια τεράστια κοιλιακή μάζα).

Οι περισσότερες μελέτες που συγκρίνουν τη λαπαροσκοπική με την κλασσική (ανοικτή) χειρουργική δείχνουν ότι η λαπαροσκόπηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική ή και καλύτερη από  την κλασσική χειρουργική και με τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν πρωτύτερα.

Γενικά σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου συζητείται ότι η λαπαροσκοπική τεχνική έρχεται ακριβότερα απ’ ότι η ανοικτή επέμβαση. Ομοίως, η Ρομποτική θεωρείται ακριβότερη από τη Λαπαροσκόπηση. Αν αναλογιστεί όμως κανείς το κέρδος που έχει ο ασθενής από την ταχύτερη ανάρρωση (και την αποφυγή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας), ισοψηφίζεται η αρχική, επιφανειακή αίσθηση που υπάρχει διάχυτα, ότι δηλαδή η ρομποτική είναι ακριβότερη. Η ρομποτική με τον ασθενή να πηγαίνει κατευθείαν στο δωμάτιο έρχεται τελικά φτηνότερα από τη λαπαροσκόπηση με μία μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σίγουρα φτηνότερα από μία ανοικτή επέμβαση και 5 μέρες νοσηλείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ναι. Φυσικά. Ο κόσμος εμπιστεύεται και ζητάει τη ρομποτική. Πιστεύω ότι σε αυτό παίζει ρόλο ο ιατρός που θα τους ενημερώσει για τη ρομποτική επέμβαση. Η ρομποτική ήρθε για να μείνει. Είναι φορέας όλων των νέων τεχνολογιών στη χειρουργική. Είναι φυσικό λοιπόν, ιατροί και ασθενείς να εμπιστεύονται περισσότερο το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, παρά το άνοιγμα της κοιλιάς με όλους τους κινδύνους που ενέχει αυτό.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com