ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις του στομάχου, ο ιατρός σας θα συστήσει γαστρεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή σπανιότερα ολόκληρου του στομάχου. Ανάλογα με το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται η γαστρεκτομή ονομάζεται ολική, υφολική, μερική, περιφερική, σφηνοειδής κλπ.Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν καλοήθεις περιπτώσεις όπως λχ καλοήθεις όγκους γαστρικού τοιχώματος, ή ύποπτες μάζες (κακοήθεια στομάχου). Στην περίπτωση της κακοήθειας η επέμβαση είναι ριζικότερη και συνοδεύεται πάντοτε από εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό. Η γαστρεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4-5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) γαστρεκτομή παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Γαστρεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, πραγματοποιείται με χρήση ρομποτικού συστήματος και προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του εγχειρητικού πεδίου(τρισδιάστατη, στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας) και μεγαλύτερη ευχέρεια διεγχειρητικών χειρισμών (αρθρωτά εργαλεία με επτά βαθμούς ελευθερίας) που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κατά την ενδοκοιλιακή συρραφή και κατά τη διενέργεια αναστομώσεων.  Οι μελέτες δείχνουν μικρότερα ποσοστά μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση με τη χρήση της ρομποτικής τεχνικής, ενώ η δική μας εμπειρία έδειξε ότι η ρομποτική τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει ώστε να αποφευχθεί η παραμονή στη ΜΕΘ, και να επισπεύσει την ανάρρωση.

Οι στρωματικοί όγκοι του γαστρικού τοιχώματος αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα όγκων του πεπτικού που απαιτούν πολύ εξειδικευμένη προσέγγιση. Μπορεί να εμφανιστούν με αιμορραγία του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου (γαστρορραγία). Στη γαστροσκόπηση μπορεί να ανευρεθεί έλκος στομάχου εξαιτίας της πίεσης που ασκεί σε αυτόεκ των έξω ο όγκος του τοιχώματος. Η ομάδα Ρομποτικής του Δρ.Σάββα Χειρίδη μπορεί να αφαιρέσει τις μάζες αυτές σε υγιή όρια, χωρίς αυτές να διανοιχθούν, χωρίς την παραμικρή αιμορραγία και κυριως χωρίς να διαταραχθεί η ανατομία και η λειτουργικότητα του στομάχου. Η επέμβαση πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μεσω τεσσάρων τομων των 7χιλιοστων της ρομποτικής τεχνικής. Μετά την αφαιρεση του όγκου που συνήθως περιλαμβάνει όλο το πάχος του γαστρικού τοιχώματος μαζί με το σημείο που αιμορραγεί, το τοίχωμα συρράπτεται ενδοκοιλιακά με ρομποτική τεχνική, χωρις να χρειαστεί άλλη, μεγαλύτερη τομή.

“Η ρομποτική είναι ιδανική για επεμβάσεις στομάχου, είτε αυτές πραγματοποιούνται για καλοήθεις, ή κακοήθεις όγκους. Στη δεύτερη περίπτωση η γαστρεκτομή πρέπει να συνοδεύεται απο λεπτομερή λεμφαδενικό καθαρισμό. Η τρισδιάστατη απεικόνιση, οι πολλαπλοί βαθμοί ελευθερίας των ρομποτικών εργαλείων και η διεγχειρητική πλοήγηση μέσω ρομποτικού συστήματος φθορισμού (ICG fluorescence/firefly) υποβοηθούν σημαντικά τη δουλειά μας στις σύνθετες αυτες επεμβάσεις…”, δηλώνει ο Δρ.Σ.Κ.Χειριδης.

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων. 

Kατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο ιατρός απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε όλο το εύρος της ανοιχτής χειρουργικής του οισοφάγου και του στομάχου, γνώσεις απαραίτητες προτού προχωρήσει στις ελάχιστα τραυματικές τεχνικές. Η Β΄Χειρουργική Κλινική ήταν η μοναδική στο νοσοκομείο που διέθετε εμπειρία οισοφαγεκτομής με αριστερή θωρακοκοιλιακή προσπέλαση με πολύ καλά αποτελέσματα (Δρ.Η.Παναγιωτίδης).

Έπειτα ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική. 

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course (περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση σε λαπαροσκοπική επέμβαση θολοπλαστικής Nissen και σπληνεκτομής), Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD – Σεμινάριο Εξειδίκευσης στη χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ. 

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA. 

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia. 

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης),  στην Κύπρο (American Medical Center, Nicosia), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου Ρομποτικής Διαφραγματοκήλης στο Surgical Robotics της IntechOpen -2018) και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).  

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com