ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΙΜΗΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

Έχει αποδειχτεί οτι η πλεον αξιόπιστη και μοντέρνα χειρουργική μέθοδος απώλειας βάρους, η Επιμήκης Γαστεκτομή (ή γαστρικό μανίκι – SLEEVE GASTRECTOMY) προσφέρει απώλεια του περιττού βάρους εως και στο 81% των περιπτώσεων στους 12 μηνες απο την επέμβαση, και συνοδεύεται από άμεση βελτίωση στα συνοδά προβλήματα της νοσογόνου παχυσαρκίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, οι αρθροπάθειες και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >40), ο ιατρός σας θα συστήσει Επιμήκη Γαστρεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση του αριστερού τμήματος του στομάχου που ευθύνεται για την παραγωγή της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης. Η επιμήκης γαστρεκτομή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά την Επιμήκη Γαστρεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κόψει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση οι φλέβες αυτές ελέγχονται με ασφάλεια χάρη στη χρήση ψαλιδίου υπερήχων. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Στη συνέχεια, ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο που κόβει και ταυτόχρονα ράβει τον στόμαχο (ενδοσκοπικός κοπτορράπτης – endoGIA) θα αφαιρέσει το αριστερό τμήμα του στομάχου μετά από προσεκτικές μετρήσεις. Η μακριά γραμμή συρραφής ενισχύεται με συνεχή ραφή με απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια με βιολογική κόλλα. Το αφαιρεθέν τμήμα του στομάχου αφαιρείται από το μεγαλύτερο τραύμα με μικρή διαστολή αυτού. Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική & Μεταβολική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Κωνσταντινούπολη, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη), το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2016 παρακολούθησε το Masterclass για τη Γαστρεκτομή sleeve που διοργανώθηκε στην Αθήνα.Το 2017 εκπαιδεύθηκε σε νέες τεχνικές γαστρικής παράκαμψης και στην επέμβαση καθετηριασμού της πυλαίας για μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος για διόρθωση του ΣΔ (Λιλ, Γαλλία) και αργότερα την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης” του IFSO στο Λονδίνο. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με “ΑΡΙΣΤΑ” (καθηγητής Γ.Ζωγράφος). Για το επιτυχές ερευνητικό του έργο στη Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Σακχαρώδους Διαβήτη, οι διεθνούς φήμης καθηγητες F.Pattou και T.Hubert προσκάλεσαν τον Δρ.Χειρίδη τον Ιούνιο του 2017 να δώσει διάλεξη πάνω στο αντικείμενο διατριβής του στη Λιλ της Γαλλίας, στα πλαίσια του experts hands-on course μεταβολικής χειρουργικής που διοργάνωσαν εκεί. Ο ιατρός εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας, συνήθως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της επιστημονικής ομάδας του.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com