Έφτιαξα την κήλη μου χωρίς μεγάλες τομές και ουλές

Η κήλη απαντάται στο 7% των ασθενών που βλέπουμε στο χειρουργικό τμήμα και κυρίως σε άνδρες (8 στις 9 περιπτώσεις) άνω των 75 (200/10,000). Σε νέους 16-24 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 11/10,0000. Επίσης παρουσιάζεται σε 1-3% των μικρών παιδιών.

H κήλη είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς και η επακόλουθη προβολή των ενδοκοιλιακών οργάνων μέσω αυτής, κάτω από το δέρμα. Οι κήλες περιλαμβάνουν πάντοτε τμήμα του σάκου που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς (περιτόναιο), αλλά μπορεί να συμπαρασύρουν τα σπλάγχνα, συνήθως το ενδοκοιλιακό λίπος, ή και τμήμα λεπτού ή παχέος εντέρου.

Ομάδες αυξημένης συχνότητας είναι οι ασθενείς με ιστορικό παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας, χρόνιου βήχα ή συχνής και απότομης άρσης βάρους.

Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως διόγκωση στην κατώτερη κοιλιά (βουβωνική χώρα) που μπορεί να συνοδεύεται από αιφνίδιο πόνο.  Η κήλη προκαλεί πόνο σε αυτή την περιοχή ή στους όρχεις, ή άλλοτε τράβηγμα ή δυσκολία στην όρθια στάση και τη βάδιση. Η διόγκωση μπορεί να μην είναι εμφανής όταν το περιεχόμενό της κήλης βρίσκεται εντός της κοιλιάς (η κήλη είναι ανεταγμένη). Ο δυνατός βήχας, η απότομη αλλαγή θέσεως και η άρση βάρους μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση σπρώχνοντας ξανά την κήλη προς τα έξω .

Δείτε περισσότερα στο eirinika.gr

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com