29-1-2014 ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη (τρύπα στο μυικό τοίχωμα στο σημείο της χειρουργικής ουλής) ειναι πολύ συχνή. Αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συχνότερη μορφή κήλης μετά τη βουβωνοκήλη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περιπου 4 εκατομμύρια ανοικτές επεμβάσεις (με μεγάλη τομή= λαπαροτομές) στις ΗΠΑ και οδηγούν σε μετεγχειρητική κήλη τον ασθενή σε ποσοστά που φτάνουν το 30% και ευθύνονται για τις 100,000 -150,000 επεμβάσεις αποκατάστασης μετεγχειρητικής κήλης ετησίως.

Στο 50% των περιπτώσεων, η κήλη παρουσιάζεται εντός των δύο πρώτων ετών μετά την επέμβαση (74% εντός των τριων πρώτων). Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Χτες χειρουργήθηκε από την ομάδα μας ασθενής 57 ετών με ιστορικό παλαιάς επέμβασης στο εξωτερικό λόγω περιτονίτιδας από σκωληκοειδίτιδα. Το αποτέλεσμα της ανοικτής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε τότε ο ασθενής ήταν πολλαπλές συμφύσεις του εντέρου και του ενδοκοιλιακού λίπους κοντά στο σημείο της μεγάλης τομής (7cm) και μία μεγάλη μετεγχειρητική κοιλιοκήλη που τον ενοχλούσε και τον πόναγε πολύ συχνά στην καθημερινή το ζωή. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσα από δυο τομές των 5 χιλιοστών και μία των 10 και κράτησε 105 λεπτά. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την επομένη σε άριστη κατάσταση, ικανός να επιστρέψει στην εργασία του εντός τριών-τεσσάρων ημερών.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com