15-3-2015 Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Έως και 15% των γυναικών από 15 εως 50 ετών, πάσχουν από χρόνιο πυελικό πόνο. Οι μελέτες δείχνουν οτι στο 40% των περιπτώσεων οι πόνοι αυτοί σχετίζονται με την παρουσία συμφύσεων (δηλαδή ταινιών από σκληρό ινώδη ιστό που κολλάει τις έλικες εντέρου μεταξύ τους ή τα αλλα όργανα και το κοιλιακό τοίχωμα), ενω στο 17% οφείλονται σε ενδομητρίωση. Παρόλο που ακόμα και σήμερα, δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως η σχέση των συμφύσεων με τον χρόνιο πόνο, η εμπειρία μας δειχνει οτι σε πολλές περιπτώσεις η γωνίωση του λεπτού ή του παχέος εντέρου απο συμφύσεις μπορει να προκαλέσει πλήρη ή μερική απόφραξη του εντέρου (ατελής ειλεός) που οδηγεί σε τυμπανισμό της κοιλιάς και πόνους.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Προχτές η ομάδα μας αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό σε ασθενή 69 ετών που είχε χειρουργηθεί σε νεαρή ηλικία για σκωληκοειδιτιδα και κατόπιν για γυναικολογικά προβλήματα με ανοικτές επεμβάσεις. Τα γάντια των χειρουργών και οι χειρισμοί της ανοικτής χειρουργικής μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία συμφύσεων που με τα χρονια της δημιουργούσαν ολο και περισσότερα προβλήματα. Η γυναίκα ήρθε σε εμάς με απώλεια βάρους και αδυναμία, εξαιτίας των πολλαπλών εμετων που είχε μετά απο σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα, πρόβλημα που επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα. Επισης περιέγραφε εντερικούς σπασμούς και προβλήματα στις κενώσεις. Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος έδειχνε οτι το πιο πιθανό αίτιο για τα προβλήματα της ηταν οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις. Πράγματι, κατα τη λαπαροσκοπική επέμβαση απελευθερώσαμε το λεπτό έντερο από πολλαπλές συμφύσεις με τα όργανα της πυέλου, καθώς και εσωτερική κήλη που σχηματιζόταν απο το επίπλουν (λίπος που σκεπάζει τα σπλάχνα) και παγίδευε το έντερο σε πολλαπλά σημεία. Η γυναίκα συνήλθε εντελώς μόλις λίγες ώρες μετα την επέμβαση και τη δεύτερη μέρα μπόρεσε να φάει στερεή τροφή χωρις προβλήματα για πρωτη φορά ύστερα από 20 χρόνια..

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική λύση συμφύσεων / θεραπεία ατελούς ειλεού ή χρόνιου πυελικού άλγους υπερτερεί της ανοικτής επέμβασης διότι αποφεύγεται η μεγάλη τομή και ο κίνδυνος τραυματισμού του εντέρου και η ανάρρωση του ασθενούς ειναι ομαλότερη και ταχύτερη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com