10/7/2016, Αθήνα
Ο χειρουργός Σάββας Χειρίδης προσκεκλημένος ομιλητής στο 7ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ανώτερου Πεπτικού, που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία και το Ερευνητικό-Πειραματικό Κέντρο της ΕΛΠΕΝ, στις 8 και 9 Ιουλίου 2016.
Η ομιλία του Δρ.Χειρίδη είχε θέμα: “Τεχνικές εκπαίδευσης και μετάβασης από τη Λαπαροσκοπική στη Ρομποτική Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού”
Βασισμένος στη δεκαετή εμπειρία του με την Ομάδα ΡομποτικήςΧειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης εξήγησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδρομή στην εκμάθηση της χειρουργικής. Κάθε χειρουργός πρέπει να γνωρίζει καλά τη χειρουργική παθολογία και ανατομία και τη χειρουργική τεχνική, ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσβασης στο εσωτερικό της κοιλιάς (ανοιχτα, λαπαροσκοπικά, ρομποτικά). Το ρομποτικό σύστημα αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο λαπαροσκοπικής χειρουργικής που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις και πολύ καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου. Επιπρόσθετα προσφέρει άνετη, εργονομική θέση στον χειρουργό, ο οποιος ειναι εκτεθειμένος σε πληθώρα χρονίων κακώσεων στις αρθρώσεις του από την ανοικτή και λαπαροσκοπική τεχνική. Για το κόστος της ρομποτικής επέμβασης, ο Σάββας Χειρίδης τόνισε ότι η διαφορά κόστους συνήθως απαλείφεται στον συνυπολογισμό ολόκληρης της νοσηλείας, από την αποφυγή επιπλοκών και παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
“Εάν ο ασθενής παρουσιάσει επιπλοκές από την ανοικτή επέμβαση και παραμείνει πολλές μέρες στη Μονάδα, τότε το κόστος νοσηλείας θα ξεπεράσει 2-3 φορές αυτό της ρομποτικής και ο άρρωστος θα ταλαιπωρηθεί χωρίς λόγο”, απάντησε ο κος Χειρίδης σε σχετική ερώτηση.