ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΚΗΛΗΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ακόμη μία ρομποτική επέμβαση απ’ τον χειρουργό Σάββα Κ. Χειρίδη και την Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Πρόκειται για την περίπτωση άνδρα 51 ετών που χειρουργήθηκε προ έτους σε άλλο νοσοκομείο με ανοικτή επέμβαση λόγω καλοήθους μάζας παγκρέατος. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ανοικτή επέμβαση οδήγησε δυστυχώς στη δημιουργία πολυάριθμων ενδοκοιλιακών συμφύσεων (τα σπλάγχνα κολλήσανε μεταξύ τους και με το κοιλιακό τοίχωμα) που δημιουργούσαν πόνους στον ασθενή λίγο μετά τα γεύματα και στην όρθια θέση.
Επιπρόσθετα, η μεγάλη τομή της ανοικτής επέμβασης (μήκους περίπου 30 εκατοστών) δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί με τα απλά ράμματα, με αποτέλεσμα να ανοίξει και να ταλαιπωρεί εκτοτε τον ασθενή με μια γιγαντιαία κήλη κατα μήκος της τομής (τα σπλάγχνα προβάλλανε μέσα από το μυϊκό χάσμα και κάτω απ το δέρμα δημιουργώντας μία δύσμορφη διόγκωση). Η κήλη χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τους πόνους του ασθενούς, ο οποίος έχασε πια κάθε πίστη στην ανοικτή χειρουργική και απευθύνθηκε στην ομάδα μας για να λύσει το πρόβλημα με τη Ρομποτική Χειρουργική.
Ο Σ.Κ.Χειρίδης, 17 χρόνια χειρουργός και ανοικτής και λαπαροσκοπικής, αλλά και με 10ετή πλέον εμπειρία στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ιατρικό Αθηνών, μελετούσε την περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς σχεδόν έναν μήνα προεγχειρητικά. Με την ομάδα του έλυσαν πολλά προβλήματα που εμπόδιζαν τον ασθενή να ξαναοδηγηθεί στο χειρουργείο και σχεδίασαν βήμα-βήμα την επέμβαση, τον καθαρισμό των συμφύσεων, τη διαφύλαξη του εντέρου και την τοποθέτηση του πλέγματος. Η επέμβαση έγινε εξ’ ολοκλήρου μέσα από 3 τομές των 7 χιλιοστών και μια των 11 χιλιοστών. Χάρη στο ρομποτικό σύστημα ο χειρουργός Σ.Χειρίδης μπόρεσε να απελευθερώσει το λεπτό έντερο μέσα από την κήλη δουλεύοντας για ώρες, χιλιοστό χιλιοστό προκειμένου να αποφύγει τον τραυματισμό του.
Η πρωτοπόρα ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής χρησιμοποίησε αυτοδιατεινόμενο πλέγμα τελευταίας τεχνολογίας διαμέτρου 30 εκατοστών (που πέρασε ενδοκοιλιακά από τομή 11 χιλιοστών και άνοιξε αυτόματα στη θέση αποκατάστασης) γεγονός που επέτρεψε στην όλη επέμβαση να πραγματοποιηθεί μέσα σε 4,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτή ο ασθενής έκανε έναν ήρεμο ύπνο κάτω από τους ρομποτικούς βραχίονες με χαμηλές πιέσεις διοξειδίου ενδοκοιλιακά.
Το ίδιο βράδυ ήταν γελαστός στην πολυθρόνα του δωματίου χωρίς την παραμικρή ενόχληση και δεν πίστευε ούτε ο ίδιος πως εξαφανίστηκε όλη αυτή η διόγκωση από το κοιλιακό τοίχωμα.
“Δεν το θυμόμουν ότι είχα τόσο ομορφη κοιλιά!” είπε περιχαρής στον Δρ.Χειρίδη και την ομάδα του κατα την απογευματινή επίσκεψη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΕΑ & ΒΙΝΤΕΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαρών 10, 2408 Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

hiridis.s@gmail.com