ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς πραγματοποιούνται σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις του αδένα, που εκδηλώνονται τόσο με καλοήθεις όσο και με κακοήθεις θυρεοειδικούς όζους, υπερτροφία του αδένα (βρογχοκήλη), και υπερλειτουργία του αδένα. Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

1) Βιοψία ή εκτομή του όζου
2) Λοβεκτομή
3) Υφολική θυρεοειδεκτομή
4) Ολική θυρεοειδεκτομή

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις. Το κύριο ρίσκο κάθε επέμβασης στο θυρεοειδή είναι τυχόν βλάβη σε σημαντικές ανατομικές δομές που γειτνιάζουν με τον αδένα, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες (που ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου) και το παλίνδρομο και έξω λαρυγγικό νεύρο (που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές).

Όταν συστήνεται επέμβαση θυρεοειδούς, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον ιατρό τους:
(1) Γιατί χρειάζομαι επέμβαση;
(2) Υπάρχουν άλλοι τρόποι θεραπείας;
(3) Τί έλεγχο πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;
(4) Πως επιλέγω τον χειρουργό μου;
(5) Ποιοι οι κίνδυνοι της επέμβασης;
(6) Πόσος θυρεοειδής πρέπει να αφαιρεθεί;
(7) Τι θα πρέπει να περιμένω όταν αποφασίσω να κάνω την επέμβαση;
(8) Θα είμαι φυσιολογικός/ή μετά την επέμβαση;

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Ο συνηθέστερος λόγος που συστήνεται επέμβαση είναι μετά από αξιολόγηση ενός θυρεοειδικού όζου, που συνήθως περιλαμβάνει βιοψία λεπτής βελόνης. Η χειρουργική προτείνεται στα ακόλουθα αποτελέσματα βιοψίας:
1) Κακοήθεια (θηλώδες νεόπλασμα)
2) Πιθανή κακοήθεια (θυλακιώδες νεόπλασμα)
3) Καλοήθεια : η χειρουργική προτείνεται εάν ο όζος είναι μεγάλος, εάν εξακολουθεί να μεγαλώνει σε μέγεθος ή εάν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαταποσία, κλπ)
Η χειρουργική αποτελεί επίσης επιλογή κατά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, για μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες και για κάθε συμπτωματική βρογχοκήλη.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Η χειρουργική έχει απόλυτη ένδειξη σε διεγνωσμένη κακοήθεια θυρεοειδούς ή σε πιθανότητα κακοήθειας. Εάν δεν υπάρχει τέτοια υποψία, οι μη χειρουργικές επιλογές μπαίνουν πάλι στη συζήτηση, αναλόγως τη διάγνωση. Οι θεραπευτικές επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά με τον ιατρό σας.

ΠΟΙΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;
Τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τις επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι:
1) Αιμορραγία που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια
2) Τραυματισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βραγχνάδα.
3) Τραυματισμός των παραθυροειδών αδένων που ελέγχουν το ασβέστιο στο σώμα, προκαλώντας υποπαραθυρεοειδισμό.
Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν συχνότερα σε ασθενείς με επιθετικά νεοπλάσματα και διηθημένους λεμφαδένες, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επανεπέμβαση και σε ασθενείς με πολύ μεγάλη βρογχοκήλη που επεκτείνεται στον θώρακα. Η εμπειρία της χειουργικής ομάδας φυσικά μειώνει σημαντικά τα ποσοστά αυτών των προβλημάτων.
Το συνολικό ρίσκο προβλημάτων αυτού του είδους είναι κάτω από 2%. Πριν από την επέμβαση οι ασθενείς υπογράφουν τη συγκατάθεσή τους για την επέμβαση μετά από ενημέρωση για τις ενδείξεις της επέμβασης, τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, και τα πιθανά ρίσκα και οφέλη της επέμβασης.

ΠΟΣΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ;
O ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον χειρουργό ποια επέμβαση ακριβώς πρόκειται να γίνει και τους λόγους που συστήνεται η επέμβαση αυτή. Για ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδες νεόπλασμα, οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) χειρουργοί συστήνουν ολική ή υφολική θυρεοειδεκτομή όταν πιστεύουν ότι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να είναι ευεργετική. Για ασθενείς με μεγάλα (>1.5 εκατοστό) πρωτοπαθή νεοπλάσματα και για κάθε μυελοειδές νεόπλασμα, απαιτείται ευρύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός για την αφαίρεση τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων.
Η θυρεοειδεκτομή είναι μία άριστη μέθοδος θεραπείας ασθενών με καλοήθη πολυοζώδη βρογχοκήλη και/ή μεγάλες βρογχοκήλες, που είτε υπερλειτουργούν, είτε έχουν φυσιολογική λειτουργία. Για ασθενείς με όζους στη μία πλευρά του θυρεοειδούς, η λοβεκτομή μπορεί με επιτυχία να διορθώσει τέτοια προβλήματα. Για ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό λόγω νόσου Grave ή πολυοζώδους βρογχοκήλης, πολλοί χειρουργοί συνιστούν ολική λοβεκτομή στην πλευρά με τους μεγαλύτερους όζους και υφολική ή σχεδόν ολική στην άλλη πλευρά. Άλλοι πάλι προχωρούν με ολική θυρεοειδεκτομή σε σύνθετες περιπτώσεις με νόσο και στους δύο λοβούς.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ;

Η κλασσική θυρεοειδεκτομή (με μικρή τομή στον λαιμό) έχει βελτιωθεί πολύ σήμερα με τη χρήση ειδικού εργαλείου που ανιχνεύει τη θέση του λαρυγγικού νεύρου ανα πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί που μεγεθύνουν το οπτικό πεδίο 3-4 φορές για καλύτερη αναγνώριση των ιστών.

Εναλλακτικά, σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς τομές στον λαιμό. Η ενδοσκοπική τεχνική προσφέρει μεγάλη μεγέθυνση και καθαρό οπτικό πεδίο που μπορεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην αναγνώριση των δομών. Η τελευταία εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική είναι η Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή.

Στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή, όλα τα εργαλεία εισάγονται από τη μασχαλιαία χώρα από τομή 5-6cm και δεν πραγματοποιείται τομή στον λαιμό. Η τεχνική αναπτύχθηκε από χειρουργούς της Νότιας Κορέας οι οποίοι παρουσιάζουν μελέτες με πολύ καλά αποτελέσματα. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου (τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας) και μεγάλη ευχέρεια κινήσεων σε στενούς χώρους. Δυστυχώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε επιλεγμένους ασθενείς. Συζητήστε με τον χειρουργό Δρ.Σ.Κ.Χειρίδη τη χρησιμότητα των νέων αυτών μεθόδων και επιλέξτε μαζί την καταλληλότερη μέθοδο για την περίπτωσή σας.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Την ημέρα της επέμβασης, θα έρθετε στις 8:00 το πρωί στην Υποδοχή του νοσοκομείου με το χαρτί εισαγωγής που σας έδωσε ο ιατρός σας. Αφού ανεβείτε στο δωμάτιό σας, θα σας επισκεφθεί ιατρός της χειρουργικής ομάδας που θα καταγράψει το ιστορικό της υγείας σας. Επίσης εκεί θα σας δεί αναισθησιολόγος (ο ιατρός που θα σας χορηγήσει νάρκωση) και καρδιολόγος. Θυμηθείτε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή άλλες αξιοσημείωτες πληροφορίες από το ιστορικό σας.

Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την επέμβαση, θα έρθει νοσοκόμος που θα σας συνοδέψει στο χειρουργείο. Εκεί θα σας περιμένει και πάλι ο αναισθησιολόγος της ομάδας που θα σας δώσει νάρκωση για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Θυμηθείτε να αναφέρετε και πάλι τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 2-2½ ώρες. Στη συνέχεια ο αναισθησιολόγος θα σας ξυπνήσει και θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα συνέλθετε σιγά-σιγά. Η ομάδα μας αποφεύγει τη χρήση παροχετεύσεων (σωλήνων) στον λαιμό μετά την επέμβαση. Μπορεί όμως να νιώθετε τον λαιμό λίγο ερεθισμένο λόγω του μικρού σωλήνα που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι.

Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται με μικρή τομή στον λαιμό μέσα από την οποία διαχωρίζονται τα στρώματα που σκεπάζουν τον θυρεοειδή. Όταν αποκαλυφθεί ο αδένας, παρασκευάζονται και αναγνωρίζονται προσεκτικά οι φλέβες και αρτηρίες του οι οποίες απολινώνονται (σφραγίζονται με ράμματα, διαθερμία ή ψαλίδι υπερήχων) και οι παραθυρεοειδείς και τα λαρυγγικά νεύρα που διαφυλάσσονται. Στη συνέχεια αποκολλάται προσεκτικά ο αδένας από την τραχεία. Στην περίπτωση ολικής θυρεοειδεκτομής ακολουθεί η ίδια διαδικασία και στον απέναντι λοβό. Ελέγχεται η αιμόσταση και το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα. Το δέρμα συμπλησιάζεται μ ενδοδερμική ραφή η οποία έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο Δρ. Σ.Κ.Χειρίδης πραγματοποιεί τη θυρεοειδεκτομή πάντοτε με χρήση μεγεθυντικών φακών και ειδικού εργαλείου που βοηθά στην ανίχνευση των λαρυγγικών νεύρων (νευροδιεγέρτης).

Ακολούθως θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας όπου σύντομα θα σας δωθούν υγρά για να πιείτε. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή παραμένουν στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο και παίρνουν εξιτήριο το επόμενο πρωί μετά από μέτρηση του ασβεστίου ορού. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους συνήθειες από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Αθλήματα και άρση βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα τουλάχιστον 10 ημέρων.

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ/Ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Απολύτως. Όταν συνέλθετε από την επέμβαση του θυρεοειδούς, συνήθως μπορείτε να κάνετε ότι κάνατε και πριν από αυτή. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται θεραπεία με θυρεοειδική ορμόνη μετά από τη θυρεοειδεκτομή, ιδίως σε περιπτώσεις αφαίρεσης νεοπλάσματος. Επίσης μπορεί να σας προτείνει ο ιατρός σας να υποβληθείτε σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πριν αρχίσετε την αγωγή υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης.

ΜAΣΤΟΣ

Οι μάζες μαστού αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά και να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στον μαστό, αλλαγές στη θηλή ή στο δέρμα της περιοχής. Μία μάζα μαστού μπορεί να γίνει αντιληπτή η και να μη γίνει αντιληπτή από την ασθενή – ο φυσιολογικός μαστικός ιστός δίνει την αίσθηση πολλαπλών μαζών σε ορισμένες γυναίκες ενώ κάποιες μάζες είναι πολύ μικρές ή βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα στον μαστό για να ανιχνευθούν με τη ψηλάφηση. Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος και η μαγνητική μαστού μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιες μάζες ακόμα κι αν αυτές δεν είναι ψηλαφητές. Σε περισσότερες από 90% των περιπτώσεων, οι μάζες αυτές αφορούν σε καλοήθη νόσο του μαστού, δηλαδή σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων που δεν είναι καρκίνος. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας και σε συννενόηση με το Τμήμα Μαστού του νοσοκομείου μας, η ομάδα μας μπορεί να προβεί σε αφαίρεση της μάζας με χρήση RF, με μεγάλη μεγέθυνση και με τεχνικές ογκοπλαστικής για βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Αναλόγως τα αποτελέσματα της ταχείας ιστολογικής εξέτασης, η ομάδα μας διαθέτει εμπειρία να συνεχίσει σε ανίχνευση και αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα με χρήση ραδιοισοτοπων. Συνήθως η αντιμετώπιση σταματά εδώ και η ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα χωρίς μεγάλες τομές και χωρίς ταλαιπωρία. Εκτενής εμπειρία υπάρχει και με τη ριζική μαστεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης όταν και εφόσον υπάρχει ένδειξη για την επέμβαση αυτή.

Εάν σας απασχολεί κάποιο πρόβλημα με τον μαστό σας, θα πρέπει να εξεταστείτε άμεσα από τον Δρ.Σάββα Χειρίδη για να διαπιστώσετε αν χρειάζεται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος.

Ο Δρ.Χειρίδης ήρθε νωρίς σε επαφή με τη χειρουργική του μαστού εξαιτίας του πατέρα του γυναικολόγου Κωνσταντίνου Χειρίδη. Συγκεκριμένα η πρώτη επέμβαση που παρακολούθησε, σε ηλικία 17 ετών αφορούσε σε ευμεγεθες απόστημα μαστού στο νοσοκομείο ΗΡΑ, στον Χολαργό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε την τύχη να κάνει κλινικές στο κέντρο αναφοράς για την Πλαστική & Επανορθωτική Χειρουργική στη Τσεχία ( Královské Vinohrady University Hospital) όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εμπειρία στην αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις για καρκίνο μαστού. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύθηκε από τον χειρουργό Ηρακλή Παναγιωτίδη και τους επιμελητές της Β’Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών (Γ.Γεννηματάς) στις βιοψίες μαστού και στην τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης. Ο ιατρός διεύρυνε πολύ τις γνώσεις του στη χειρουργική ογκολογία μαστού στα πλαίσια του μεταπτυχιακού Ελάχιστα Τραυματικής Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Δρ.Τσιγκρής, Δρ.Νικητέας). Μετά την ειδικότητα εργάστηκε επί 11 έτη στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και τελειοποίησε την τεχνική του τόσο στην τροποποιημένη μαστεκτομή με χρήση μεγεθυντικών φακών, τη χρήση λεπτών μεταλλικών κλιπ, όσο και την ανίχνευση του φρουρού λεμφαδένα με ραδιοϊσότοπα, κοντά στον διευθυντή χειρουργικής Δρ.Κ.Κωνσταντινίδη και τη χειρουργό μαστού Κ.Αναστασάκου. Το 2007 δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα checklist για τον καρκίνο του μαστού για χρήση στην κλινική που εργαζόταν και την παρουσίασε σε πολλαπλά συνέδρια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το 2009 ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Απεικονιστικών Εξετάσεων για Χειρουργούς Μαστού του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, στο Σικάγο. Ο Δρ.Χειρίδης έχει στενή συνεργασία με το Τμήμα Μαστού και την Ογκολογική Ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και συγκαλεί συχνά συμβούλια πολλαπλών ειδικοτήτων για σύνθετα περιστατικά χειρουργικής του μαστού. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής. Οι ασθενείς με προβλήματα μαστού δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.

ΠΕΡΙΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι αιμορροϊδες αποτελούν τμήμα τις φυσιολογικής ανατομίας του κατώτερου παχέος εντέρου (ορθού) το οποίο διαδραματίζει ρόλο στον μηχανισμό της κένωσης και της εγκράτειας. Σε ορισμένους ασθενείς ο μηχανισμός αυτός μεταβάλλεται από συχνούς μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα οι αιμορροϊδες να προπίπτουν και να βγαίνουν προς τα έξω ή ακόμα και να αιμορραγούν. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές θεραπείες για τις αιμορροϊδες. Ο Δρ.Σ.Χειρίδης γνωρίζει τις υπάρχουσες τεχνικές (Milligan-Morgan, Rubber Band Logation, Ligasure Ligation, THD, HAL και τις τεχνικές με λέιζερ – HELP και LHP) και επιλέγει την κατάλληλη επέμβαση ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Οι συνηθέστερες τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι η Απολίνωση των Αιμορροϊδων υπό Υπερηχογραφική Καθοδήγηση (Dearterialization), η Πτύχωση του Βλεννογόνου και η Φωτοπηξία με Laser (LHP).

Κατά την επέμβαση με υπερήχους, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης τοποθετεί ειδικό πρωκτοσκόπιο που έχει στο άκρο του κεφαλή υπερήχων. Με αυτή μπορεί και ανιχνεύει την ακριβή θέση των αρτηριακών κλάδων οι οποίοι απολινώνονται (ράβονται και σφραγίζονται) σε όποιες από τις κλασσικές θέσεις των αιμορροϊδων (1,3,5,7,9,11) υπάρχει πρόβλημα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται κάθετη ραφή από μέσα προς τα έξω με σκοπό την πτύχωση του βλεννογόνου και τελικό αποτέλεσμα να ‘μαζέψουν’ οι προπίπτουσες αιμορροϊδες άμεσα με πολύ καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Κατά την αιμορροιδοπλαστική με λέιζερ (LHP), μία πολύ λεπτή δέσμη οπτικών ινών διαμέτρου 2 χιλιοστων εισάγεται εντός του αιμορροϊδικού όζου και προωθείται έως τη βάση του. Διαδοχικά καυτηριάζεται το εσωτερικό του όζου, σφραγίζοντας την αγγείωσης του και δημιουργώντας συνθηκες κατάλληλες για να ξαναμαζεψει ο όζος και να επανέλθει η φυσιολογική ανατομία του ορθοπρωκτικού βλεννογόνου. Μετά την επέμβαση με λέιζερ ο ασθενής νιώθει πολύ καλά για να παρει εξιτήριο, ενώ οι καυτηριασμένοι όζοι εξαφανίζονται εντελώς μεσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όταν ξυπνήσετε απο το χειρουργείο των αιμορροίδων, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Η ραγάδα πρωτικού δακτυλίου είναι μία γραμμοειδής πληγή στον πρωκτό που οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό της περιοχής από πολύ σκληρά κόπρανα. Προκαλεί πόνο, έντονο σπασμό των μυών της περιοχής ή/και αίμα στις κενώσεις. Ο πόνος χειροτερεύει τη δυσκοιλιότητα και ο ασθενής μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο ισχυρός που δεν αρκούν τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης (υπακτικά, υπόθετα, αλοιφές) και απαιτείται χειρουργική αφαίρεση. Η συνηθέστερη τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι η Εκτομή Ραγάδος με χρήση RFή λέιζερ και η Μερική Πλάγια Σφιγκτηροτομή.

Κατά την επέμβαση ραγάδος, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης τοποθετεί ειδικό πρωκτοσκόπιο για να ελέγξει την περιοχή. Με αυτή μπορεί και ανιχνεύει την ακριβή θέση της ραγάδος και ελέγχει για τυχόν άλλη συνυπάρχουσα παθολογία. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση της ραγάδος με Laser, RF ή μονοπολική διαθερμία spray. Ανευρίσκεται ο έσω σφιγκτήρας και κόβεται μερικώς ώστε να εξαλειφθεί ο έντονος σπασμός στην περιοχή. Τοποθετείται ειδικός αιμοστατικός σπόγγος και το τραύμα σκεπάζεται με γάζες.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Το περιεδρικό απόστημα είναι η φλεγμονή της περιοχής γύρω από τον πρωκτό που προκαλεί πόνο και συχνά πυρετό. Το περιεδρικό απόστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα με χειρουργική παροχέτευση για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φλεγμονής.

Κατά την Διάνοιξη-Παροχέτευση Περιεδρικού Αποστήματος, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης θα πραγματοποιήσει σταυροειδή τομή πάνω από την αποστηματική κοιλότητα για να παροχετεύει το πύον. Θα διανοιχθούν όλοι οι χώροι που έχουν μολυνθεί (αποστημάτια) και θα γίνει έλεγχος αιμόστασης. Ο χώρος πλένεται με άφθονο φυσιολογικό ορρό. Στο τέλος τοποθετείται ειδική βαζελινούχος γάζα με αντιβίωση και το τραύμα σκεπάζεται με γάζες.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Η χειρουργικη αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων περιγράφεται από την αρχαιότητα στα εργα του Ιπποκράτη (400πΧ). Το περιεδρικό συρίγγιο είναι παθολογική επικοινωνία του κατώτερου παχέος εντέρου με το δέρμα. Είναι συχνό αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονή της περιοχής γύρω από τον πρωκτό (περιεδρικό απόστημα). Το περιεδρικό συρίγγιο κλείνει δύσκολα και μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται σε ασθενείς με νόσο Crohn που παρουσιάζουν συρίγγια.

Κατά την Αφαίρεση Περιεδρικού Συριγγίου, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αρχικά θα καθορίσει  την πορεία του συριγγίου τόσο προεγχειρητικά (μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία) όσο και διεγχειρητικά με χρήση ειδικών εργαλείων. Όταν καθοριστούν τα έξω (στο δέρμα) και έσω (στον εντερικό αυλό) στόμια ο χειρουργός ξεκινά να παρασκευάζει το συρίγγιο κυκλοτερώς γύρω από τον αυλό του ώστε να συμπεριληφθεί το ενδοθήλιό του (πλήρης αφαίρεση συριγγίου). Εάν το συρίγγιο είναι επιφανειακό το τραύμα αφήνεται ανοικτό και κλείνει κατά δεύτερο σκοπό μετά από λίγες αλλαγές στο ιατρείο. Εάν είναι βαθύτερο και εμπλέκει τους σφιγκτήρες τότε χρησιμοποιείται ειδική περίδεση με ελαστικό υλικό κατά την οποία το συρίγγιο επουλώνεται αργά χωρίς διαταραχή της ανατομίας των μυών (μέθοδος Seton). Η νέα τεχνική FiLaC επιτρέπει τη φωτοπηξία του εσωτερικού τοπυ συριγγίου με οπτική ίνα LASER και επιταχύνει θεαματικά την επούλωση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Η διαπυηθείσα κύστη κόκκυγος είναι φλεγμονή της περιοχής του κόκκυγα που προκαλεί πόνο και συχνά συνοδεύεται από εκροή υγρού μέσα από μικρές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια). Το απόστημα της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα με χειρουργική παροχέτευση και εκτομή της κύστεως για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φλεγμονής προς το δέρμα (συρίγγια) ή ακόμα χειρότερα προς το κοκκυγικό οστούν.

Κατά την Εκτομή Κύστης Κόκκυγος με Λέιζερ ή RF, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης ελέγχει πρώτα την πορεία του συριγγίου με χρήση ειδικής μελάνης Blue de methylene. Στη συνέχεια πραγματοποιεί ατρακτοειδή τομή γύρω από την κύστη που περιλαμβάνει όλη τη φλεγμαίνουσα περιοχή. Η κύστη αφαιρείται αναίμακτα με χρήση λέιζερ ή RF επί υγιών ιστών. Ο χώρος πλένεται με άφθονο φυσιολογικό ορρό. Επανελέγχεται η αιμόσταση με μονοπολική διαθερμία spray. Σε μερικές περιπτώσεις και εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες πραγματοποιείται ημίκλειστη μέθοδοςκατά την οποία καθηλώνονται τα χείλη του τραύματος με πολλαπλές ραφές ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση μετά την επέμβαση. Ειδάλλως το τραύμα αφήνεται ανοικτό, τοποθετείται ειδική βαζελινούχος γάζα με αντιβίωση και γίνεται επίδεση με γάζες. Η νέα τεχνική FiLaC επιτρέπει μέσω μικροσκοπικής τομής, τη φωτοπηξία του εσωτερικού της κύστεως με οπτική ίνα LASER και επιταχύνει θεαματικά την επούλωση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΚΟΛΕΚΤΟΜΕΣ

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις του παχέος εντέρου, ο ιατρός σας θα συστήσει κολεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν καλοήθεις περιπτώσεις όπως λχ υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας, ή ύποπτες μάζεςτου εντέρου. Στην περίπτωση της κακοήθειας η επέμβαση είναι ριζικότερη και συνοδεύεται πάντοτε από λεμφαδενικό καθαρισμό. Ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που αφαιρείται η κολεκτομήονομάζεται δεξιά, αριστερή, σιγμοειδεκτομή, χαμηλή πρόσθια κολεκτομή ή κοιλιοπερινεϊκή. Η αφαίρεση τμήματος του εντέρου πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4-5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αφαίρεση παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Αφαίρεση Τμήματος του Εντέρου αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, πραγματοποιείται με χρήση ρομποτικού συστήματος και προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του εγχειρητικού πεδίου (τρισδιάστατη, στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας) και μεγαλύτερη ευχέρεια διεγχειρητικών χειρισμών (αρθρωτά εργαλεία με επτά βαθμούς ελευθερίας). Νέες τεχνολογίες που έρχονται ως πρόσθετα της ρομποτικής, όπως η χρήση φθορίζουσας ουσίας ICG (firefly fluorescence) μπορούν να υποβοηθήσουν τις επεμβάσεις αυτές προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία και τη θέση των λεμφαδένων και την αιμάτωση των εντερικών τμημάτων που πρόκειται να επανενωθούν (assessment of vascularization). Οι μελέτες δείχνουν μικρότερα ποσοστά μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση με τη χρήση της ρομποτικής τεχνικής, ενώ η δική μας εμπειρία έδειξε ότι η ρομποτική τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει ώστε να αποφευχθεί μια κολοστομία (παρα φύση έδρα) σε περιπτώσεις όγκων του κατωτέρου ορθού, όπου το χειρουργείο πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό χώρο, χαμηλά στην πύελο.

 

Κατά τη λαπαροσκοπική ή ρομποτική κολεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κόψει τυχόν συμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από την πάσχουσα περιοχή του εντέρου. Στις επεμβάσεις εντέρου και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία κακοήθειας τα πλεόν σύγχρονα δεδομένα υπαγορεύουν έλεγχο των αγγείων του εντέρου νωρίς στην επέμβαση (medial-to-lateral approach) χωρίς να γίνουν χειρισμοί στην περιοχή της ύποπτης μάζας (no touch technique). Τα αγγεία αυτά παρασκευάζονται και κόβονται χαμηλά κοντά στην έκφυσή τους ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι λεμφαδένες της περιοχής (λεμφαδενικός καθαρισμός – ολική εκτομή μεσοκόλου). Στη δεξιά και αριστερή κολεκτομή, μετά την απολίνωση των αγγείων του μεσοκόλου, το έντερο αποκολλάται προσεκτικά από το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Στην περίπτωση του ορθού, έχει σημασία να πραγματοποιηθεί σωστά η πλήρης εκτομή μεσοορθού, δηλαδή του περιορθικού λίπους και του συνόλου των περιορθικών λεμφαδένων. Όταν το πάσχον τμήμα ελευθερωθεί τελείως, αφαιρείται από μικρή τομή στην κάτω κοιλία. Μετά τη σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος, τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων.

Kατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο ιατρός απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε όλο το εύρος της ανοιχτής χειρουργικής του λεπτού και παχέος εντέρου, γνώση απαραίτητη προτού προχωρήσει στις ελάχιστα τραυματικές τεχνικές.

Έπειτα ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική.

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στοπανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course (περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση σε λαπαροσκοπική επέμβαση θολοπλαστικής Nissen και σπληνεκτομής), Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD – Σεμινάριο Εξειδίκευσης στη χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ.

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA.

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia.

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης),  στην Κύπρο (American Medical Center, Nicosia), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΠΛΗΝΕΚΤΟΜΗ

 

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις παθήσεων του σπληνός ή αιματολογικών παθήσεων που αποτελούν ένδειξη για σπληνεκτομή, ο ιατρός σας θα συστήσει Μερική ή Ολική Ρομποτική Σπληνεκτομή, δηλαδή αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του σπληνα. Επίσης, μπορεί να συστήσει Ρομποτική Επέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις κύστεων ή άλλων παθήσεων του σπληνός. Η Ρομποτική Σπληνεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την παρασκευή γύρω από τα αγγεία, την απολίνωσή τους και την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Σπληνεκτομή, ο χειρουργός,  αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα σε χαμηλές πιέσεις) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά σας. Στη συνέχεια θα κινητοποιήσει την περιοχή πέριξ του σπληνός που συνήθως περιλαμβάνει τμήμα του  στομάχου και του αριστερού παχέος εντέρου. Μετά την αναγνώριση των κύριων αγγειακών κλάδων προς τον σπλήνα και αναλόγως το είδος της επέμβασης, ο χειρουργός σφραγίζει κάποιους κλάδους με ειδικά κλιπς που κλειδώνουν (hemolock clips). Η παραπάνω διαδικασία διευκολύνεται σημαντικά από το ρομποτικό σύστημα χάρη στην τρισδιάστατη, στερεοσκοπική όραση και τη μεγάλη ελευθερία κινήσεων που προσφέρει στα εργαλεία. Εναλλακτικά, ο αγγειακός μίσχος του σπληνός μπορεί να απολινωθεί με ειδικό αγγειακό κοπτορράπτη (vascular stapler) που πλέον είναι διαθέσιμος και ως ρομποτικό, αρθρωτό εργαλείο. Μετά τον έλεγχο των αγγείων, ο σπλήνας ελευθερώνεται με μεγάλη προσοχή από τους φυσικούς συνδέσμους του με τον στόμαχο, το παχύ έντερο και το διάφραγμα. Ο σπλήνας τοποθετείται εντός ενδοσκοπικού σάκκου (endobag), αφαιρείται από την κοιλιά με μικρή επέκταση μιας εκ των τομών και αποστέλλεται γιαιστολογική εξέταση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων.

Kατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο ιατρός απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε όλο το εύρος της ανοιχτής χειρουργικής του σπληνός (προγραμματισμένης και επείγουσας), γνώσεις απαραίτητες προτού προχωρήσει στις ελάχιστα τραυματικές τεχνικές.

Έπειτα ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική.

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course (περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση σε λαπαροσκοπική επέμβαση θολοπλαστικής Nissen και σπληνεκτομής), Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD – Σεμινάριο Εξειδίκευσης στη χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ.

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA.

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia.

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης),  στην Κύπρο (American Medical Center, Nicosia), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου Ρομποτικής Διαφραγματοκήλης στο Surgical Robotics της IntechOpen -2018) και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΗΛΗΣ – ΚΗΛΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε βουβωνοκήλη ή μηροκήλη (διόγκωση της περιοχής μεταξύ κοιλιάς και ποδιού, που οφείλεται σε χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα), ο ιατρός σας θα συστήσει αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση, αφενός για την αποφυγή επιπλοκών (περίσφιξη, δηλαδή την περίπτωση να παγιδευτεί το έντερο στο χάσμα και να νεκρωθεί) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κήλης εκτός από το χειρουργείο (πχ φαρμακευτικός). Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου που προπίπτει ή στη δημιουργία συμφύσεων (σκληρός, αντιδραστικός ιστός που δυσκολεύει αργότερα την επέμβαση). Η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό ιατρών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πιθανώς προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών. Οι αθλητές και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μία ειδική κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν κακώσεις στην περιοχή από τη σκληρή προπόνηση οι οποίες οδηγούν σε χρόνιο πόνο (κήλη αθλητών – χρόνιο βουβωνικό άλγος- σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η κήλη των αθλητών παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μετά από την τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή ενώ σε πολλές περιπτώσεις αθλητών ανευρίσκεται κανονική βουβωνοκήλη με χάσμα στους κοιλιακούς μυς.

 

Κατά τη Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης, ο χειρουργός Σάββας Χειρίδης, αφού αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ιδιαίτερο χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και έξω από την κοιλιά (εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση) και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας, θα εντοπίσει την κήλη και θα την ανατάξει (θα επαναφέρει το λίπος και το έντερο που προπίπτουν πίσω στην κοιλιά). Έπειτα θα παρασκευάσει τα στοιχεία του σπερματικού τόνου (του σωλήνα που μεταφέρει στον άντρα τα αγγεία του όρχεος, τον κρεμαστήρα μυ και τον σπερματικό πόρο και στη γυναίκα τον στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας) και αφού τα αναγνωρίσει και τα διαφυλάξει θα προβεί στην τοποθέτηση του πλέγματος. Στη φάση αυτή ο χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια αίματος. Το πλέγμα είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί έντονη ινώδη αντίδραση με αποτέλεσμα η περιοχή να ενδυναμώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πλέγμα διπλώνεται με κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να χωρέσει μέσα από την τομή του 1cm. Για την καθήλωσή του χρησιμοποιούνται συνήθως απορροφήσιμα κλιπ ή ειδική βιολογική κόλλα, ενώ ο Δρ.Χειρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην Ελλάδα αυτοκόλλητο πλέγμα, το οποίο καθηλώνεται χωρίς χρήση καθηλωτικού υλικού. Μετά  την επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης του πλέγματος και της αιμόστασης, αφαιρούνται όλα τα εργαλεία και στη συνέχεια ο αέρας από τον χώρο εργασίας.Το τραύμα της οπτικής συρράπτεται και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >35), ο ιατρός σας θα συστήσει Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Ρυθμιζόμενου Δακτυλίου Στομάχου, δηλαδή χειρουργική τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένου δακτυλίου σιλικόνης γύρω από τον ανώτερο στόμαχο για τη διαμερισματοποίησή του. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή. Στην περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση δακτυλίου, η ρομποτική τεχνική αποτελεί την πλέον ασφαλή τεχνική για την ορθή αφαίρεση του αντιδραστικού ιστού γύρω από τον δακτύλιο και την πλήρη επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας.

Κατά την Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Δακτυλίου, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα δημιουργήσει προσεκτικά ένα πέρασμα, σαν τούνελ γύρω από τον ανώτερο στόμαχο σε ειδική πτυχή του περιτοναίου που χρησιμεύει για την οπίσθια στήριξη του δακτυλίου (τεχνική pars flaccida). Μετά την εισαγωγή του δακτυλίου στην κοιλιά, ο δακτύλιος διεκβάλλεται γύρω από τον ανώτερο στόμαχο και “κλειδώνει” στη θέση αυτή. Για την πρόσθια στήριξή του δακτυλίου τοποθετούνται ραφές με ενδοκοιλιακή συρραφή. Τέλος, ο δακτύλιος συνδέεται με ειδικό port που τοποθετείται στο δέρμα της αριστερής κοιλιάς και καθηλώνεται με κλιπς. Μετά το πέρας της επέμβασης αφαιρούνται όλα τα εργαλεία υπό άμεση λαπαροσκοπική όραση, και αδειάζεται όλο το διοξείδιο από την κοιλιά.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή  Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη) και το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με “ΑΡΙΣΤΑ”. Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2017 παρακολούθησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης” του IFSO στο Λονδίνο. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας κυρίως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.

Έχει αποδειχτεί οτι η πλεον αξιόπιστη και μοντέρνα χειρουργική μέθοδος απώλειας βάρους, η Επιμήκης Γαστεκτομή (ή γαστρικό μανίκι – SLEEVE GASTRECTOMY) προσφέρει απώλεια του περιττού βάρους εως και στο 81% των περιπτώσεων στους 12 μηνες απο την επέμβαση, και συνοδεύεται από άμεση βελτίωση στα συνοδά προβλήματα της νοσογόνου παχυσαρκίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, οι αρθροπάθειες και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >40), ο ιατρός σας θα συστήσει Επιμήκη Γαστρεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση του αριστερού τμήματος του στομάχου που ευθύνεται για την παραγωγή της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης. Η επιμήκης γαστρεκτομή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά την Επιμήκη Γαστρεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κόψει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση οι φλέβες αυτές ελέγχονται με ασφάλεια χάρη στη χρήση ψαλιδίου υπερήχων. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Στη συνέχεια, ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο που κόβει και ταυτόχρονα ράβει τον στόμαχο (ενδοσκοπικός κοπτορράπτης – endoGIA) θα αφαιρέσει το αριστερό τμήμα του στομάχου μετά από προσεκτικές μετρήσεις. Η μακριά γραμμή συρραφής ενισχύεται με συνεχή ραφή με απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια με βιολογική κόλλα. Το αφαιρεθέν τμήμα του στομάχου αφαιρείται από το μεγαλύτερο τραύμα με μικρή διαστολή αυτού. Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική & Μεταβολική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Κωνσταντινούπολη, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή  Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη), το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2016 παρακολούθησε το Masterclass για τη Γαστρεκτομή sleeve που διοργανώθηκε στην Αθήνα.Το 2017 εκπαιδεύθηκε σε νέες τεχνικές γαστρικής παράκαμψης και στην επέμβαση καθετηριασμού της πυλαίας για μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος για διόρθωση του ΣΔ (Λιλ, Γαλλία) και αργότερα την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης” του IFSO στο Λονδίνο. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με “ΑΡΙΣΤΑ” (καθηγητής Γ.Ζωγράφος). Για το επιτυχές ερευνητικό του έργο στη Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Σακχαρώδους Διαβήτη, οι διεθνούς φήμης καθηγητες F.Pattou και T.Hubert προσκάλεσαν τον Δρ.Χειρίδη τον Ιούνιο του 2017 να δώσει διάλεξη πάνω στο αντικείμενο διατριβής του στη Λιλ της Γαλλίας, στα πλαίσια του experts hands-on course μεταβολικής χειρουργικής που διοργάνωσαν εκεί. Ο ιατρός εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας, συνήθως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της επιστημονικής ομάδας του.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >40), ο ιατρός σας θα συστήσει Ρομποτική Γαστρική Πτύχωση, δηλαδή χειρουργική πλαστική του αριστερού τμήματος του στομάχου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος του, οδηγώντας σε περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων. Η Ρομποτική Γαστρική Πτύχωση προσφέρει απώλεια του περιττού βάρους στους 12 μηνες απο την επέμβαση, και συνοδεύεται από άμεση βελτίωση στα συνοδά προβλήματα της νοσογόνου παχυσαρκίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, οι αρθροπάθειες και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ). Η Γαστρική Πτύχωση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Aποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Γαστρική Πτύχωση, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κόψει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση οι φλέβες αυτές ελέγχονται με ασφάλεια χάρη στη χρήση ψαλιδίου υπερήχων. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση της πλέον σύγχρονης, αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Στη συνέχεια, ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας εργαλεία ενδοσκοπικής συρραφής (διευκολύνεται σημαντικά από τη χρήση ρομποτικής), θα διπλώσει τον στόμαχο δύο φορές στο εσωτερικό του (πτύχωση του τοιχώματος). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μακριά γραμμή συρραφής που απαντάται σε άλλες επεμβάσεις διότι στην περίπτωση της πτύχωσης δεν κόβεται στομάχι. Τα τραύματα συρράπτονται με ισχυρές ραφές και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση. Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή  Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη) και το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με “ΑΡΙΣΤΑ”. Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2017 παρακολούθησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης” του IFSO στο Λονδίνο. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας κυρίως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.

Τα τελευταία χρόνια, σε περιπτώσεις υπερνοσογόνου παχυσαρκίας ή σε ασθενείς που έχουν αποτύχει άλλες βαριατρικές επεμβάσεις, η Ρομποτική επέμβαση Μινι Γαστρικής Παράκαμψης (mini gastric bypass) φαίνεται να έχει συγκεκριμένα οφέλη. Η επέμβαση αυτή είναι ασφαλής και γρήγορη σε σχέση με το κλασσικό bypass και συνοδεύεται από άμεση βελτίωση στα συνοδά προβλήματα της νοσογόνου παχυσαρκίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, οι αρθροπάθειες και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ΥπερΝοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >45), ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει Μινι Γαστρική Παράκαμψη, δηλαδή δημιουργία στενού σωλήνα με το δεξί μέρος του στομάχου και αναστόμωση αυτού με το λεπτό έντερο, συνήθως σε απόσταση 2μέτρων από την αρχή του. Το μινι γαστρικο bypass πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Μινι Γαστρική Παράκαμψη αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή και την κατασκευή της αναστόμωσης.

Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή  Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη) και το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με “ΑΡΙΣΤΑ”. Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2017 παρακολούθησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης” του IFSO στο Λονδίνο. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας κυρίως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.

ΜΙΝΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΗ

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις της ‘χολής’ (χοληδόχου κύστεως), ο ιατρός σας θα συστήσει χολοκυστεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη συμπτωματική χολολιθίαση (πέτρες στη ‘χολή’), τη χολοκυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της ‘χολής’), δυσκινησία του τοιχώματος της ‘χολής’ και άλλες. Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) χολοκυστεκτομή παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.

Η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω μιας τομής λίγων χιλιοστών, με χρήση ρομποτικού συστήματος (Robotic Single Site). Μετά από αντίστοιχη εκπαίδευση στο Στρασβούργο, ο Δρ.Σ. Χειρίδης συμμετείχε στην πρώτη παγκοσμίως Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς (εμφανή) Τομή που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στις αρχές του 2011 και αποτέλεσε τη βάση για την έναρξη των επεμβάσεων αυτών στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι σήμερα οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται μόνο από τη συγκεκριμένη χειρουργική ομάδα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατά τη ρομποτική ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα αφαιρέσεισυμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη ‘χολή’, και στη συνέχεια θα παρασκευάσει τα στοιχεία της (κυστικός πόρος, κυστική αρτηρία) και αφού τα αναγνωρίσει θα τα διαχωρίσει μεταξύ ειδικών κλιπ. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) θα αποκολλήσει σταδιακά τη ‘χολή’ από τη θήκη της μέσα στο ήπαρ. Η ‘χολή’ αφαιρείται από το τραύμα της οπτικής εντός πλαστικού σάκκου (endobag). Το τραύμα της οπτικής συρράπτεται και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

incisionless surgery

Χάρη στη Ρομποτική Χειρουργική, η Χειρουργική Χωρίς Τομή (incisionless surgery) αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα, αποκλειστικά από την ομάδα μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο Σ.Χειρίδης πραγματοποιεί την επέμβαση με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD και την AddOn πλατφόρμα Single Site μέσω τομής 9 χιλιοστών πουκρύβεται με πλαστική γύρω από την περιοχή του ομφαλού. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ιδίως για όσους θέλουν να αποφύγουν τις πολυάριθμες τομές της λαπαροσκόπησης και την πιθανότητα σχηματισμού ουλής.

 

Στη Ρομποτική Επέμβαση Μιας Τομής, τα εργαλεία εύρους λίγων μόλις χιλιοστών εισάγονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μιας μόνο τομής και χιάζονται στο σημείο εισόδου. Ο χιασμός αυτός αντιστρέφεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα ο Δρ.Χειρίδης να έχει το δεξί εργαλείο στο δεξί χέρι και το αριστερό στο αριστερό (αποκατάσταση εργονομίας). Μέχρι σήμερα αυτό ήταν αδύνατο με τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Έτσι, η επέμβαση πραγματοποιείται ομαλά με απόλυτο έλεγχο των εργαλείων και σταθερή κάμερα 3D,HD που στηρίζεται σε ρομποτικό βραχίονα. Η απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου είναι στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας και διευκολύνει τον χειρουργό να πραγματοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια κάθε βήμα της επέμβασης. Στη φαρέτρα των εργαλείων Single Site προστέθηκε πρόσφατα η διπολική διαθερμία (bipolar coagulation) η οποία ‘λύνει’ κυριολεκτικά τα χέρια του χειρουργού ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως λχ σε βαριά φλεγμονή της χολής (οξεία γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα).

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Single Site δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επέμβαση, ενώ τελευταία η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ότι η συγκεκριμένοι ασθενείς δεν παραπονούνται μετεγχειρητικά για ενοχλήσεις από το αέριο (διοξείδιο) που διοχετεύεται στην κοιλιά, όπως συμβαίνει στην κλασσική (συμβατική) λαπαροσκόπηση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τιςχαμηλότερες πιέσεις αερίου που απαιτούνται στη Ρομποτική Χειρουργική καθώς το κοιλιακό τοίχωμα στηρίζεται σταθερά από τους πανίσχυρους ρομποτικούς βραχίονες.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μιας Τομής (Robotic Single Site Cholecystectomy) συνήθως παίρνουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες χωρίς καμία απολύτως ενόχληση και ουσιαστικά “χωρίς τομή”.

Επόμενο : ‘ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ’

Προηγούμενο : ‘ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ’

 

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων. 

Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική. 

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στοπανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course, Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ. 

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA. 

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia. 

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).  

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που κρέμεται σαν ‘σκουλήκι’ από την αρχή του παχέος εντέρου (τυφλό). Σε περίπτωση που υπάρχει οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω απόφραξης αυτής, χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αφαίρεσή της. Η σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό χειρουργών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, ενώ παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή αν και έχει αποδειχτεί εφικτή δεν προσφέρει πλεονέκτημα έναντι της λαπαροσκοπικής τεχνικής και πραγματοποιείται όταν η κοιλιά διερευνάται για άλλη πιθανή παθολογία.

Κατά τη σκωληκοειδεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά για τυχόν παθολογία. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την άνω κοιλία και την περιοχή της χοληδόχου κύστεως καθώς και την πύελο ιδίως στις γυναίκες για έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου για τον αποκλεισμό εκκολπώματος που θα μπορούσε να προκαλεί πόνο στην περιοχή (εκκόλπωμα Meckel) . Στη συνέχεια θα κόψει τυχόν συμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη σκωληκοειδή απόφυση, ή θα ανοίξει τη θήκη μέσα στην οποία συχνά ανευρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση. Σε περίπτωση που η σκωληκοειδής έχει θέση πίσω από το παχύ έντερο (οπισθοτυφλική) ο Δρ.Χειρίδης μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει χειρισμούς κινητοποίησης του εντέρου.  Έπειτα θα καυτηριάσει προσεκτικά την περιοχή που αιματώνει τη σκωληκοειδή (μεσεντερίδιο). Η σκωληκοειδής αφαιρείται από το κεντρικό τραύμα εντός ειδικής σακούλαςΗ περιοχή της φλεγμονής ξεπλένεται με άφθονο φυσιολογικό ορό, ο οποίος αναρροφάται πλήρως πριν αφαιρεθούν τα εργαλεία. Τα εργαλεία αφαιρούνται υπό άμεση όραση και στη συνέχεια αφαιρείται και το αέριο από την κοιλιά. Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ), ο ιατρός σας θα συστήσει Χειρουργική Αποκατάσταση της Παλινδρόμησης, δηλαδή πλαστική στο άνοιγμα του διαφράγματος και στο αριστερό τμήμα του στομάχου που αποκαθιστά τον φυσιολογικό σφιγκτηριακό μηχανισμό της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Η Χειρουργική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα αναζητήσει την ύπαρξη Διαφραγματοκήλης (μέσω χάσματος στο οισοφαγικό άνοιγμα, ο στόμαχος μετατοπίζεται στον θώρακα) και θα επαναφέρει τον στόμαχο στη φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς. Στη συνέχεια θα κινητοποιήσει τον κατώτερο οισοφάγο και τον ανώτερο στόμαχο και θα κόψει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση οι φλέβες αυτές ελέγχονται με ασφάλεια χάρη στη χρήση ψαλιδίου υπερήχων. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Στη συνέχεια, ο χειρουργός Σάββας Χειρίδης θα συρράψει το οισοφαγικό άνοιγμα (σύγκλειση σκελών διαφράγματος) και θα διπλώσει τον στόμαχο πίσω από τον οισοφάγο 360 μοίρες (Θολοπλαστική κατά Nissen) ή κατά 270 μοίρες (Toupet) δημιουργώντας έναν νέο σφιγκτηριακό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό.

Μετά τον τελικό έλεγχο της κοιλίας, τα τραύματα ράβονται με ισχυρό ράμμα και το δέρμα κλείνεται με ενδοδερμική ραφή και συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση. Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

 

Ο Δρ. Χειρίδης είναι o πρώτος χειρουργός της γενιάς του που εκπαιδεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2017, ο Δρ.Σ.Κ.Χειρίδης εργάστηκε στην Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Διευθυντής :Κ.Μ.Κωνσταντινίδης), και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Ελληνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τις 3500 επεμβάσεις. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Κήλης, Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και τη Ρομποτική Χειρ/κή Νοσογόνου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Παθήσεων.

Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τίτλο “Master of Science” (MSc) και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD) για την έρευνά του στη Μεταβολική Χειρουργική.

Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του στη Ρομποτική Χειρουργική ήταν στις αρχές του 2007 στοπανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκροσέτο της Ιταλίας, μιας μικρής πόλης έξω από τη Σιέννα, όπου τότε μεγαλουργούσε ο διεθνούς φήμης ρομποτικός χειρουργός ήπατος-παγκρέατος Pierro Giullanotti. Κοντά στον μεγάλο αυτό χειρουργό και στην ομάδα του (εκπαιδευτής του Δρ.Χειρίδη στο εργαστήριο ήταν ο διάσημος πλέον σήμερα Ινδός χειρουργός, Jay Deep Palep), ο Δρ.Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στις βασικές αρχές setup του ρομποτικού συστήματος, χρήση της κονσόλας χειρισμού, αλλαγής εργαλείων και πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε ζωικό πρότυπο. Επίσης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επεμβάσεις παγκρέατος από τη διάσημη ιταλική ομάδα που σήμερα εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Illinois, USA.

Την πρώτη αυτή εκπαίδευση ακολούθησε μεγάλη σειρά μετεκπαιδεύσεων στην Προχωρημένη Λαπαροσκόπηση σε διεθνή κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Στρασβούργο- advanced laparoscopic surgery course (περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση σε λαπαροσκοπική επέμβαση θολοπλαστικής Nissen και σπληνεκτομής), Γενεύη – single incision laparoscopic surgery course, Σαν Φρανσισκο – advanced course on minimally invasive upper and lower GI surgery, Βιέννη – advanced course on ventral and inguinal hernia surgery, Αμστερνταμ – MIS for benign and malignant pelvic disease, Φρανκφούρτη – masterclass on hiatal hernia and GERD – Σεμινάριο Εξειδίκευσης στη χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).

To 2009, o Δρ. Χειρίδης ταξίδεψε στο Χιούστον-Τέξας για να εκπαιδευθεί σε μία από τις πρώτες διεθνώς συναντήσεις Ρομποτικής Χειρουργικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γνωστό ογκολογικό κέντρο αναφοράς MD Anderson (P.A.R.O.S meeting 2009).

Την ίδια χρονιά παρουσίασε 6 πρωτοποριακές εργασίες Ρομποτικής Χειρουργικής  στο 19ο διεθνές ογκολογικό συνέδριο IASGO στο Πεκίνο, Κίνα (19th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists (IASGO), Beijing, China).

Tην ίδια χρονιά στο Σικάγο (ACS Clinical Congress), είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα διπλή κονσόλα εκπαίδευσης καθώς και το (πειραματικό τότε) Single Site Robotic Platform μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Κοινότητας Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA του ανέθεσε την συν-προεδρεία (co-chair) με τον διεθνούς φήμης χειρουργό ρομποτικής Ivo Broeders, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2011.

Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία το Course and Laboratory Session in Robotic Colorectal Surgery (Hands-on) του Πανεπιστημίου UC San Diego. Εκεί είχε την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στη Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου με έμφαση στη ρομποτική τεχνική της Ολικής Εκτομής Μεσοορθού (robotic TME) και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο, σε πτωματικούς δότες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με την ομάδα του Ιατρικού εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Χωρίς Τομές, στη Γαλλία και την εφήρμοσαν αμέσως μόλις επέστρεψαν, ταυτόχρονα με ένα κέντρο στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σάββας Χειρίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, στην ετήσια Ολυμπιάδα δεξιοτήτων σε εξομοιωτές Ρομποτικής Χειρουργικής (Robotic Surgical Simulation Olympics) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου SLS-MIRA-SRS 2012, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ίδια συνάντηση ο ιατρός έλαβε δύο βραβεία καλύτερης παρουσίασης βίντεο που είχε επιμεληθεί και αποστείλει ο ίδιος εκπροσωπόντας την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού στο Βουκουρέστι (καθηγητής Irinel Popescu) και στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με Νευροφυσιολογικό Monitoring, στο Cluj-Napoca (καθηγητής Constantea).

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο πρώτο hands-on course ρομποτικής στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ.

Τον Ιανουάριο του 2013 παρακολούθησε τις εργασίες της κλινικής και τις επεμβάσεις του διεθνούς φήμης ρομποτικού χειρουργού και καλού φίλου Fabrizio Luca στο ΙΕΟ/ European Institute of Oncology στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η κλινική αυτή θεωρείται κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειορυργική του Παχέος Εντέρου και ο τότε διευθυντής της βρίσκεται επίσης στην Αμερική σήμερα. Ο Δρ. Χειρίδης βελτιστοποίησε εκεί τις γνώσεις του στις επεμβάσεις πολύ χαμηλής πρόσθιας κολεκτομής και στη ρομποτική ολική εκτομή μεσοορθού (robotic TME) στον καρκίνο του ορθού.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το skills course Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στην Washington DC, USA.

Τον Νοέμβριο του 2014  ο Δρ.Σ.Χειρίδης παρέλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας βίντεο, στο 29ο Πανελληνιο Συνεδριο Χειρουργικής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την εργασία που επιμελήθηκε ο ίδιος με τίτλο “Ρομποτική Δεξιά Κολεκτομή Μιας Τομής” εκπροσωπώντας την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το 2015, στα πλαίσια της έναρξης του πρώτου ρομποτικού προγράμματος στην Κύπρο, ο Δρ. Χειρίδης εκπαιδεύθηκε στο νέο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi από την κατασκευάστρια εταιρεία, στο American Medical Center, Nicosia.

Μαζί με την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ.Χειρίδης συνέβαλλε στην έναρξη του πρώτου Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθηγητής Δρ.Μπασδάνης), και στη Σόφια -Βουλγαρία(Νοσοκομείο Dovere).

Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά χειρ/κής, έχει λάβει μέρος στη συγγραφή πολλών ιατρικών συγγραμάτων (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου Ρομποτικής Διαφραγματοκήλης στο Surgical Robotics της IntechOpen -2018) και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Ρομποτικής Χειρoυργικής της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Σεβίλλη, Πράγα, Γενεύη,Τορίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λεμεσσός, Παρίσι, Σόφια, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ) της Αμερικής (Κεμπέκ, Σικάγο, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Σαν Φρανσίσκο) και της Ασίας (Πεκίνο).

Την προσωπική του εμπειρία με ρομποτικές επεμβάσεις διαφραγματοκήλης την έχει παρουσιάσει εκτος από την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα) και στη Βοστώνη, στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο.

Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρ/κής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρ/κής (EAES), της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρ/κής (SRS), και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (τίτλος FACS).

Σήμερα πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις από όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής (χειρουργική κήλης κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, στομάχου, χοληδόχου κύστεως, λεπτού & παχέος εντέρου, πρωκτού και περιπρωκτικών παθήσεων και νοσογόνου παχυσαρκίας) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ασθενείς του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την επιλογή της ρομποτικής όσο και από την επιλογή του χειρουργού ρομποτικής Δρ.Σάββα Κ. Χειρίδη.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Αχαλασίας του Οισοφάγου, ο ιατρός σας θα συστήσει Οισοφαγομυοτομή, δηλαδή διατομή των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου ώστε να ανακουφιστεί ο σπασμός του κατώτερου οισοφάγου (αδυναμία χαλάρωσης = αχαλασία). Η Ρομποτική Μυοτομή Heller αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Μυοτομή, ο χειρουργός,  αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κινητοποιήσει τον κατώτερο οισοφάγο και τον ανώτερο στόμαχο και θα κόψει με ρομποτικό μονοπολικό εργαλείο μεγάλης ακρίβειας τις ίνες των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου. Στη συνέχεια θα διαχωρίσει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Έπειτα ο χειρουργός διπλώνει τον στόμαχο μπροστά από τον οισοφάγο (Μερική Θολοπλαστική κατά Dor) δημιουργώντας ένα σφιγκτηριακό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό που συντηρεί και τη μυοτομή. Μετά τον τελικό έλεγχο της κοιλίας, τo τραύμα της οπτικής συρράπτεται με ισχυρό ράμμα και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.